”Befäster bilden av att svensk köttproduktion är i framkant”

2024 införde Scan Sverige hållbarhetstillägg till sina leverantörer av nöt- och griskött. Nu är första uppföljningen av resultatet klar, som befäster bilden av att svensk köttproduktion ligger i framkant vad gäller klimatpåverkan.

Trots att hållbarhetstillägget är relativt nytt har redan gårdar som gemensamt levererar 53 procent av nötköttet och 85 procent av fläskköttet till Scan Sverige hittills kvalificerat sig för hållbarhetstillägget. Det är dessa gårdar som resultaten baseras på. Foto: Scan Sverige

Enligt Elina Matsdotter, hållbarhetschef på Scan Sverige, valde man att införa hållbarhetstilläggen då man såg att det behövdes ett ekonomiskt incitament för att driva utvecklingen kring hållbar affärsutveckling framåt.

– Där ville vi bidra. Det är därför det är ett ekonomiskt tillägg på en krona per kilo nötkött och 50 öre per kilo griskött, säger hon.

Tre fokusområden

För att få tillägget ska man uppfylla villkor inom tre fokusområden; klimatpåverkan, biologisk mångfald och djuromsorg.

– Vi valde de här tre fokusområdena eftersom vi ville jobba med ett helhetsperspektiv kring här frågorna. Inte bara ha fokus på klimatpåverkan.

När det gäller klimatpåverkan ska gårdarna årligen beräkna sitt klimatavtryck med hjälp av verktyget Agrosfär från Agronod. När det gäller biologisk mångfald ska man uppfylla någon eller några av följande villkor; blommande kantzoner, precisionsodling, odling av fång- och/eller mellangröda eller ha nötkreatur som betar naturbetesmarker.

Elina Matsdotter är hållbarhetschef på Scan Sverige. Foto: Scan Sverige

– Det är mycket svårare att mäta biologisk mångfald och följa upp det, så vi har försökt fokusera på insatser som har en bekräftad effekt, är genomförbara och mätbara samt inte kostar allt för mycket att göra. Vi har också så längt det är möjligt försökt hänga upp det på sådant som redan finns, som man exempelvis kan få stöd för, och som kontrolleras av någon annan part redan. För vi vill inte skapa ett administrativt arbete som är för tungt för lantbrukaren.

Villkoren för djuromsorg handlar om att besättningen ska vara ansluten till smittsäkrad besättning, samt vara bevilja djurvälfärdsersättning när det gäller mjölkkor och suggor.

– Är man grisproducent så ska man även gjort en plan för hur man kan säkra ASF-statusnivån.

Lägre än genomsnittet

Resultaten för klimatberäkningen visade att gårdarna med nötköttsproduktion landade på ett utsläpp på 17,8 kilo koldioxidekvivalenter (CO2e) per kilo kött. För griskött landade siffran på 2 kilo CO2e per kilo kött. Detta är mätt i slaktvikt. Siffrorna har man valt att jämföra med siffror framtagna av RISE, som baseras på livscykelanalys för svenskt genomsnitt för en produkt. Där landade klimatavtrycket på 19 kilo CO2e per kilo nötkött och 2,5 kilo CO2e per kilo griskött.

– Det är första gången som vi har kunnat göra en sådan här stor insamling av data, som befäster bilden av att svensk köttproduktion är i framkant. Det är jättekul att vi kan belägga det med fakta på ett helt nytt sätt. Genom att vi har ett så stort antal gårdar som gjort klimatberäkningen så har vi fångat variationen som finns, och hur det faktiskt ser ut i Sverige. Så det ger en mer verklighetsbaserad bild än vad vi tidigare har kunnat lutat oss mot, där man tittat på genomsnittet och hur en genomsnittlig gård ser ut i Sverige, säger Elina men tillägger också:

– Det är alltid lite vanskligt att jämföra så här, för det är ju lite olika metoder. Men det är det bästa vi har att gå på att jämföra med. Så vi tycker ändå det är värt att presentera ett jämförandetal, för att man ska förstå vad de här siffrorna på 17,8 och 2 faktiskt säger.

Vad betyder de här siffrorna för er på Scan?

– Det betyder jättemycket. Dels för att vi ska kunna följa vårt hållbarhetsarbete, och använda detta i vår hållbarhetsrapportering. Men också att vi kan ge starkare belägg till varför våra kunder ska välja svenskt kött från Scan. Det är också fint att på ett mer faktamässigt sätt kunna visa upp det stora jobb som görs ute på gårdarna varje dag, och det kan vi prata om mer nu när vi har data på gårdsnivå.

Vad är planen framåt med hållbarhetstillägget?

– Vi kommer fortsätta på samma spår, det kommer vara ungefär samma villkor. Den stora skillnaden nästa år blir för grisgårdarna, där vi inför att man inte bara ska ha en plan för ASF-status utan att man även ska ha genomfört det. Sen kommer även arbetet med Agrosfär att utvecklas, nästa år kommer man kunna räkna mer precist på sin växtodling. Och att insatser där även kommer till gagn när det läggs in som foder till djuren. 

Vad har ni fått för reaktioner från producenter kring hållbarhetstilläggen?

– Majoriteten är positiva. När vi införde det här fanns även de som var skeptiska och var rädda att man skulle få mer administrativt jobb och mer kontroller. Men de flesta som har gjort det har nog insett att det är inte så svårt eller tidskrävande. Det är ändå det vi hör de flesta säga. Nu när vi har sammanställt resultatet och man ser helhetsbilden tydligare, så kanske det också blir mer konkret varför vi har gjort det här och vad det ger för resultat. Att vi på det här viset kan visa det stora jobb som görs på alla svenska gårdar på ett tydligare sätt samt kunna lyfta mervärdet med köttet från de här gårdarna ännu tydligare i vår kommunikation.

Resultat från uppföljningen:

Klimatpåverkan:

Nötkött från Scan Sverige har i dag ett klimatavtryck på 17,8 kg CO₂e per kilo nötkött (svenskt genomsnitt: 19 kg CO2e/kilo nötkött, enligt livscykelanalys från RISE, rapport 2022:143)

Griskött från Scan Sverige har idag ett klimatavtryck på 2,0 kg CO₂e per kilo griskött (svenskt genomsnitt: 2,5 kg CO2e/ kilo kött enligt livscykelanalys från RISE, rapport 2020:59)

Nöt- och griskött från Scan Sverige har ett lägre klimatavtryck än både det globala och det svenska genomsnittet som beräknats sedan tidigare med hjälp av livscykelanalyser.

Biologisk mångfald:

90 procent av grisgårdarna med egen foderproduktion till grisarna använder metoder för precisionsodling

65 procent av grisgårdarna med egen foderproduktion till grisarna har angett att man sår blommande kantzoner

88 procent av nötgårdarna har naturbetesmark som betas av nötkreatur.

Djuromsorg:

58 procent av nötgårdarna och 85 procent av grisgårdarna är anslutna till smittsäkrad besättning för nöt respektive gris vilket stärker det förebyggande arbetet mot smittspridning och säkerställer god djurhälsa.

Här kan du läsa hela rapporten.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 oktober 2025

Senaste

Roligt med tillväxt, nya byggprojekt och produktionsmål

Vi ser ett tydligt trendbrott i intresse för att investera i grisproduktion och leverantörer av stallbyggnation har fullt upp med att hinna med projekten de har i orderböckerna. Det ska bli intressant att se förprövnings­statistiken för 2025 när den kommer nästa år. Når vi upp till de fem procenten som krävs för att behålla den produktionen vi har i dag? I närtid har vi ej varit där mer än under korta perioder.

Kommentera