Lantbrukarråd ska fördjupa Agronods dialog med näringen
Sedan starten har Agronod samarbetat med referenslantbrukare runt om i landet. Men nu tar man nästa steg, och inför ett lantbrukarråd.
Lantbrukarrådet kommer vara ett strategiskt forum för att diskutera hur data kan användas och återanvändas för att skapa värde för svenska lantbrukare. Syftet är en fördjupad dialog med näringen gällande digitaliseringsfrågor.
– Lantbrukarrådet är ett viktigt komplement till vår styrelse och stärker lantbrukarnas inflytande i strategiskt viktiga frågor. Genom rådet får vi lantbrukarperspektiv som är helt centrala för att vi ska lyckas med vårt uppdrag – att genom digitalisering stärka svenskt lantbruks konkurrenskraft, säger Emilia Liljeström, vd på Agronod, i ett pressmeddelande.
De nio ledamöterna i rådet har nominerats av branschorganisationer, och ska spegla bredden inom svenskt lantbruk. I oktober hade lantbrukarrådet sitt första möte, där man bland annat diskuterade hur Agronod kan bidra till att minska lantbrukarnas administrativa börda.
– Genom Agronod har vi möjlighet att påverka hur och på vilket sätt vi bäst använder vår data. Rådet vill även fortsatt säkerställa att lantbrukarnas data används på korrekt sätt och av rätt aktörer. Det måste grunda sig på frivillighet att använda plattformen. En diskussion som har dykt upp handlar om hur olika typer av data ska hanteras. Det är viktigt att skilja på data för regelefterlevnad gentemot myndigheter, och rena marknadsdata, säger ledamoten Lars-Johan Merin.
En annan ledamot är mjölkproducenten Anna Vägermark.
– Jag ser rådet som en chans att bidra till något som gynnar hela näringen. Om vi kan få våra system på gården att prata med varandra och återanvända data för att minska dubbelarbete – ja, då blir det mer tid till det vi vill göra: att producera mat, säger hon.
Här är ledamöterna i Agronods Lantbrukarråd:
Lina Danlid Burke, gris.
Lars-Johan Merin, växtodling.
Anna Vägermark, mjölk.
Arvid Tunemar, kyckling.
Camilla Hansson, nötkött.
Marcus Söderlind, grönsaker.
Ulrika Eriksson, lamm.
Carl Wendler, nötkött.
Karola Reuterström, oljeväxter.

