Ny utbildning med jobbgaranti
Den svenska kött- och charkbranschen skriker efter medarbetare. Via en ny gymnasieutbildning som är unik i sitt slag, hoppas man nu på att situationen ska förbättras.
Det är Agneberg hos Uddevalla gymnasieskola som inom livsmedelsprogrammet nu startar upp en inriktning mot styckning, slakteri och jakt. Linknande erbjöds i Uddevalla med start 2010 och senast i Göteborg 2020. Sedan dess har det inte funnits någon dylik utbildning alls i Sverige, och Uddevalla blir därmed det enda gymnasiet som nu erbjuder inriktningen. Förutsättningen för att det hela ska bli av är att tillräckligt många söker.
Mycket praktik
Utbildningen är en lärlingsutbildning, där hälften av tiden förläggs på företag i form av praktik. Eleverna kommer också erbjudas möjlighet att ta jägarexamen.
Dahlbergs Kött, Signal & Andersson samt Rybergs är exempel på företag som lovat att ställa upp med praktikplatser. Vd Frederick Larsson vittnar om en personalstyrka som börjar bli till åren, och utmaningar med att rekrytera.
– Förhoppningsvis har vi elever här 2026–2027 som gör praktik och vill stanna kvar, säger han till lokaltidningen Bohusläningen och hoppas på många sökande som vill ha ett praktiskt arbete som inte hotas av AI på samma sätt som många andra yrken.
Enorm efterfrågan
Magnus Därth, vd för Kött & Charkuteriföretagen, hoppas att Uddevallas initiativ kan inspirera fler skolor att satsa på motsvarade utbildningar.
– Vi har ett stort beroende av utländsk arbetskraft i köttbranschen i dag – och det är ett beredskapsproblem. Skulle omvärlden bli än mer orolig riskerar vi att stå utan personal, säger han och konstaterar:
– Har man gått en sådan här utbildning är man garanterad jobb. Det finns en enorm efterfrågan. Det här är en säker investering för den som väljer utbildningen.
Parallellt med gymnasiesatsningen planeras även en Komvux-utbildning för vuxna som vill ta ett snabbspår in i yrket.


