Sidan finns ej
Sidan finns ej
Sidan finns ej
Två och ett halvt år efter att Belgien drabbades av afrikansk svinpest (ASF), är det nu tillåtet att starta upp grisuppfödningen i det drabbade området igen.
KommenteraTio års balanserad avel har resulterat i 66 procent färre bogsår och mer hållbara suggor samt lägre smågrisdödlighet och betydligt fler avvanda på grund av högre överlevnad.
Kommentera
2024 blir det år då den kinesiska grisuppfödningen på allvar närmar sig samma nivåer som före ASF, det tror analysbolaget Fitch Solutions.
KommenteraI år behöver du ha sänt ditt resultat senast 28 februari för att det ska komma med i beräkningen av medeltalet för 2020. Det gäller resultat både från smågris-och slaktgrisproduktionen. Insända resultat behandlas anonymt och det är de tekniska resultaten från produktions-/omgångsrapporten som sänds. Inga ekonomiska mått kommer med i sändningen. Medeltalet för 2020 beräknas utifrån omgångar/perioder med slutdatum under 2020, så det är alltså dessa som ska sändas. Nedan beskriver vi hur du gör för att sända resultatet.
KommenteraDen 28 februari är sista dagen för att sända in resultat till WinPigs topplistor och medeltalsberäkning. Men vad är egentligen poängen med att göra det och vad har produktionsuppföljning med orientering att göra? Ingvar Eriksson, produktionsrådgivare på Gård & Djurhälsan, förklarar.
Kommentera
Att ha vildsvin inpå knuten är alltså relativt vanligt och riskerna med det är uppenbara. Men hur gör man då det bästa möjliga av situationen trots allt? Daniel Ligné, Svenska Jägareförbundet, delade med sig av sina bästa tips under SSB:s webbinarium Vildsvin inpå kunten.
Kommentera
Johanna Fjelkner, Gård & Djurhälsan, är programansvarig för Smittsäkrad besättning gris (SSB), som just nu håller på att vidareutvecklas, med vildsvinskontakter som utgångspunkt.
Kommentera
Den afrikanska svinpesten (ASF) fortsätter att breda ut sig globalt och omfattningen är större nu än någon gång tidigare i historien. Studier gör gällande att indirekt vildsvinskontakt varit en vanlig väg för viruset in i besättningen på flera av de drabbade gårdarna i Europa. ASF, vildsvin och smittskydd är därmed högaktuellt och var temat för det webbinarium som Smittsäkrad besättning gris (SSB) arrangerade innan jul, där Linda Ernholm, SVA, var en av föredragshållarna.
Kommentera
Bakterien Streptococcus (S.) suis kan orsaka blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och ledinflammation hos grisar och i sällsynta fall även hos människor. Inom ramen för ett doktorandprojekt vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har forskare från SLU och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för första gången undersökt bakteriens förekomst och egenskaper hos svenska tillväxtgrisar.
Kommentera
Grisnäringen behöver kompetent arbetskraft och konsumenterna vill ha svenskt kött. Därmed satsar Bollerup Lantbruksinstitut och Naturbruksgymnasium nu på ett nytt och modernt stall för smågrisuppfödning.
Kommentera
Copyright© Grisföretagaren 2021.
Sidans innehåll och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt.