Kalender
Här kan du hitta evenemang som kan passa dig. Tipsa oss gärna om evenemang som saknas.
Denna vecka Denna månad Detta år Kommande evenemang
Borgeby Fältdagar
Borgeby Fältdagar 2021 har tema vall och grovfoder.
Här kan du hitta evenemang som kan passa dig. Tipsa oss gärna om evenemang som saknas.
Denna vecka Denna månad Detta år Kommande evenemang
Borgeby Fältdagar 2021 har tema vall och grovfoder.
Debatt: I en rapport från Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan diskuteras bland annat inverkan av fodrets innehåll av aminosyror på produktionsresultatet. Det finns flera dåligt underbyggda påståenden i rapporten, men det jag finner mest märkligt är att man inte alls tagit del av resultaten från det försök med olika lysin- och proteinhalter som avslutades på SLU 2015 och som är publicerat såväl på Stiftelsen Lantbruksforsknings hemsida som i internationell vetenskaplig litteratur. Den minnesgode läsaren minns kanske artikeln i Grisföretagaren nummer 11 2015, där resultaten presenterades.
Kommentera
Utvecklingen av produktionsresultaten inom svensk grisuppfödning går i rätt riktning, det konstateras i medeltalsberäkningen för 2020.
KommenteraEfter en ökning 2017-2018 vände antalet förprövade platser för grisar åter neråt 2019, för att 2020 göra en svag sväng uppåt igen, allt enligt Jordbruksverkets officiella statistik på området. Flest platser förprövades 2020 i Västra Götalands län.
Kommentera
Svenska lantbrukare upplever generellt sett tillvaron som positiv, även om politisk osäkerhet speglas i försiktighet när det gäller investeringar. Det är några av slutsatserna i Lantbruksbarometern 2021.
KommenteraInhemsk livsmedelsproduktion blir allt viktigare för svenska konsumenter, något som förstärkts av det senaste årets oroligheter i världen. Detta noteras både i Ungdomsbarometern och Livsmedelsföretagens konjunkturbrev.
Kommentera
I Sverige har vi en lång tradition av att äta griskött. För att uppmärksamma grisköttets betydelse för det svenska köket genom tiderna lanseras nu kampanjen ”100 år med SweDish Pork” där klassiska maträtter och ingredienser från 1920 till 2020 har tolkats och fått en modern twist.
Kommentera
Gristransportörer trivs generellt sett med sitt jobb, men det finns en del brister i arbetsmiljön som behöver åtgärdas. Det konstaterar forskare vid SLU i en nyligen publicerad rapport.
KommenteraDafgårds investerar 300 miljoner i en ny fabrik som ska producera köttsubstitut. – Vi vågar påstå att vår nya växtbaserade korv och köttfärs kommer vara godare, hälsosammare och mer lättlagad än alternativen tillverkade av kött, säger Magnus Dafgård, vice vd.
Kommentera
Krönika: Äntligen vår! Visst är det något med vårsolen, som får hela livet att kännas ljusare? Smolken i bägaren är väl kanske att det fortfarande envisas med att ömsom snöa och ömsom blåsa mellan solglimtarna. Sen är det ju det där med viruset(en) som härjar och gör att jag, och många med mig, får jobba hemifrån. I mitt fall är det tyvärr dåligt med grisar på hemmakontoret. Men å andra sidan är grisarna desto mer närvarande i tanken. Särskilt nu när det är ansökningssäsong och grunden till de kommande årens grisrelaterade aktiviteter läggs.
Kommentera
Under vintern så har grisföretagen sett foderpriserna stiga kontinuerligt, för att nu under mars börja plana ut. Vad ligger bakom vinterns uppgång? Och vad leder nedgången på proteinmjöl?
Kommentera
Copyright© Grisföretagaren 2021.
Sidans innehåll och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt.