Hälsa och miljö i nya kostråden
Nu lanserar Nordiska ministerrådet de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR). För första gången kollar man både på hälsa och miljö.
I arbetet med att ta fram NNR har cirka 400 forskare och experter från de nordiska länderna gått igenom det senaste forskningsläget. Förutom att ge rekommendationer om hur mycket av olika näringsämnen människokroppen behöver har man i de nya rekommendationerna även tittat på miljöaspekten, att livsmedelskonsumtionen inte ska påverka klimat och miljö i onödan.
– En viktig slutsats är att det som är bra att äta för hälsan på det stora hela också är bra för miljön och klimatet, det vill säga att äta grönare och mindre kött. Det liknar väldigt mycket de kostråd vi redan har i Sverige, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Ytterligare analyser
Som Jordbruksaktuellt tidigare skrivit har regeringen nu gett Livsmedelsverket i uppdrag att utifrån NNR uppdatera de svenska kostråden. Regeringen tycker att de nya rekommendationerna bör kompletteras med fler perspektiv och att ytterligare analyser bör genomföras utifrån våra svenska förhållanden.
– Utifrån vårt nationella perspektiv skulle Sverige behöva gå mot att öka sin animalieproduktion, inte minst för att kunna hävda och restaurera betesmarker. Nötköttsproduktion är just en sådan produktionsform som vi har goda naturgivna förutsättningar för, och då är det rimligt att detta också sätter sin prägel på vår kosthållning. Därför behöver de aspekterna rymmas i kommande svenska kostråd. Mer närproducerat – helt enkelt, sa landsbygdsminister Peter Kullgren, i ett pressmeddelande, förra veckan.
Inte bara vegetarianer
Livsmedelsverket skriver att de i det arbetet bland annat kommer att väga in saker som hur vi äter i dag, traditioner och hur mat produceras i Sverige.
Åsa Brugård säger att Sverige som första land i världen redan 2015 vägde in miljöaspekter i sina kostråd. Varpå hon inte tror att de nya NNR kommer innebära så stora förändringar för de svenska kostråden.
– I debatten om nya NNR verkar det finnas en missuppfattning om att rekommendationerna skulle innebära att alla borde bli vegetarianer. Så är det inte. Däremot skulle många behöva äta mindre kött för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde.
Fakta: Kort om Nordiska näringsrekommendationerna (NNR)
För hälsan och miljön rekommenderar NNR:
- mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis, fullkorn, nötter och frön
- mer fisk från hållbart förvaltade fiskbestånd
- måttligt med mejeriprodukter med låg fetthalt
- mindre kött och chark
- mindre av mat som innehåller mycket fett, salt och socker
- mindre alkohol. Det omdebatterade förslaget om att ammande helt ska avstå från alkohol finns inte med i den slutliga versionen.
Källa: Livsmedelsverket